elegantna rešitev za majhne prostore

Notranja drsna vrata

Notranja drsna vrata so idealna za prostore, ki morajo učinkovito izkoriščati prostor. Spalnice, kopalnice ali dnevne sobe - drsna vrata so primerna za vse prostore.

Drsna vrata so klasičnim, krilnim vratom, zelo podobna, a jim posebno drsno okovje omogoča, da se odpirajo drsno in bočno ter tako ne potrebujejo veliko prostora. Obstajata dva sistema - drsno v steno ali drsna ob steno.

Posebnost drsnih sistem za notranja vrata je izredno enostavno upravljanje. Krilo lahkotno drsa, okovje je praktično neslišno, odpiranje in zapiranje pa opravimo enoročno.

Želim drsna vrata!

Notranja drsna vrata v steno

Notranja drsna vrata v steno

Sistem drsnih vrat, ki se skrijejo v pregradno steno, je idealna rešitev za čisto in minimalno arhitekturo notranjih prostorov.

Posebna drsna kaseta vgrajena v steni skrbi, da se krilo popolnoma skrije pri odpiranju. Vse okovje in vodila so vgrajena znotraj kasete, “nevidna” in se zato lepo podajo v prostor.

V katalogu so drsna v steno označena z:

Enokrilna
SP1C.100 za širino kasete 100 mm Enokrilna drsna vrata v steno
SP1C.125 za širino kasete 125 mm
Enokrilna za debelejše stene
SP1C.100ZN za širino kasete 100 mm Enokrilna drsna vrata v steno
SP1C.125ZN za širino kasete 125 mm
Dvokrilna
SP2C.100 za širino kasete 100 mm Dvokrilna drsna vrata v steno
SP2C.125 za širino kasete 100 mm
Dvokrilna za debelejše stene
SP2C.100ZN za širino kasete 100 mm Dvokrilna drsna vrata v steno
SP2C.125ZN za širino kasete 125 mm

 

Notranja drsna vrata ob steno

Notranja drsna vrata ob steno

Kadar nam obstoječe zidne odprtine ne omogočajo drugače, lahko vgradimo notranja drsna vrata ob steno.

Vodila in drsni mehanizem se pritrdi na steno, krilo pa bočno drsa ob steni in zavzema le malo prostora. Dodaten prostor, ki ga pridobimo pa izkoristimo za večjo lončnico, komodo ali pralni stroj.

V katalogu so drsna ob steno označena z:

Enokrilna
SP1Nz z zaključnim končnikom in z ključavnico Enokrilna drsna vrata ob steno
SP1Nb z zaključnim končnikom in brez ključavnice
Dvokrilna
SP2N za širino kasete 100 mm Dvokrilna drsna vrata ob steno

Opozorila kupcem:

Vgradnjo drsnih vrat ne priporočamo v prostore, kjer je nujno dobro zvočno ali toplotno tesnjenje. Notranja drsna vrata namreč nimajo tesnil pri stiku z okvirjem.

O čem razmišljati pred izbiro drsnih vrat

Če izberemo pametno je nakup notranjih vrat enkratna življenjska izkušnja. Kadar imate vrata že vgrajena in jih vsakodnevno uporabljate, bo že prepozno razmišljati o njihovi uporabnosti in pravilni izbiri.

Naša ekipa izkušenih prodajalcev vam pomaga pri pravilni odločitvi ob nakupu notranjih vrat. Rajši kot se naučiti na napakah, se naučimo nekaj iz izkušenj strokovnjakov.

Vsekakor lahko brezplačno povprašate naše izkušene prodajalce po nasvetu. Za kupce pa smo pripravili nekaj tem, o katerih razmišljati pred nakupom. Vabljeni k prebiranju.

 

Kakšen prostor boste zapirali?

Na svetu je ni stvari, ki bi imela samo dobre lastnosti. Tako tudi notranja drsna vrata nimajo samo dobrih, imajo tudi kakšno slabo lastnost.

Razmislite o tesnjenju
Za razliko od klasičnih, krilno-zapirajočih vrat, drsna vrata veliko slabše tesnijo. Če pogledamo klasična vrata in ko so zaprta hitro vidimo, da ne tesnijo samo pri talni pripiri.

Pri drsnih vratih pa imamo celotno krilo odmaknjeno od podboja tudi do 15 mm - pa ne le pri stranicah, tudi zgoraj in spodaj. Takšna velikost rege prepušča veliko zvoka, temperature in tudi vonjav.

Pogostost uporabe
Vrata, ki ločujejo prostore med katerimi je frekvenca prehodov visoka, je uporabno hitro odpreti in zapreti. Večina ni vajena drsnih vrat in je zato njihova uporaba mogoče nekoliko “nerodna”, previdna.

Kadar potrebujemo vrata, ki se hitro in veliko odpirajo ter zapirajo, rajši razmislimo o klasičnih ali mogoče celo o nihajnih vratih.

  • Drsna vrata so primerna za prostore, ki jih redko odpiramo, ki ne potrebujejo tesnjenja, kjer ni zadosti prostora za krilno odpiranje. Primeri uporabe: prostori s podtlačnim odzračevanjem (utility, shramba, deloma tudi kuhinje), kopalnice, ki mejijo na spalnico, med jedilnico in dnevnim prostorom (velika dvojna drsna vrata), ...
  • Drsna vrata pa na splošno niso primerna za kuhinje, kopalnice ki mejijo na hodnik ali predprostor, kletna vrata, delovne sobe ali pisarne, kjer je potrebna tišina, itn.

Še preden bodo prodajalci obiskali vaš dom ali pisarno, ter opravili natančnejšo meritev, jih opozorite, da razmišljate tudi o drsnih vratih in pomagali vam bodo pri izbiri popolna najboljših notranjih vrat.

 

Je potrebno vrata tudi zakleniti?

Pri vratih, ki drsajo vzdolžno ob steni, je možna vgradnja tudi brez zaključnega pokončnika, ki skrbi za zaklepanje. Posebej je to poudariti pri vratih, ki nimajo podboja.

V kolikor je potrebno vrata zakleniti in onemogočiti dostop (recimo otrokom ali domačim živalim), vrata potrebujejo zaključni pokončnik.

Naknadna vgradnja zaključnega pokončnika ter okovja, ki podpira zapiranje, je zelo zahtevna, zato razmislite o zaklepanju preden izberete drsna vrata.

 

Imate dovolj "prostora" za drsna vrata?

Za drsna vrata največkrat rečemo, da prihranijo prostor pri odpiranju, ter da se uporabljajo v sobah, kjer ni prostora za krilno odpiranje. To pa še ne pomeni, da ne potrebujejo prav nič prostora za odpiranje.

Ni zaželeno, da vrata prekrivajo vtičnice, stikala, steklene površine, stenske konzole ali napise z varnostnimi opozorili (požarnimi načrti, zasilni izhodi, itn). Zato je pri drsnih vratih potrebno razmišljati v "širino", ne pa v "globino" kot pri klasičnih vratih.

Vsa drsna vrata potrebujejo prostor, da "drsajo". V širino je potrebno zagotoviti ravno toliko prostora, kot ga vrata zapirajo. Torej, če želimo vgraditi drsna vrata širine 60 cm, potrebujemo v širino vsaj 120 cm prostora. Za krilo širine 90 cm pa 180 cm prostora.